Opbevaring af blækpatroner – Sådan får du mest ud af blækket.
Det kan ske, at du oplever, at din blækpatron er udtørret eller skal udskiftes før end du forventer. Holdbarheden på dit blæk kan forlænges markant, hvis du er bevidst om at opbevare det korrekt. Blækpatroner er sikkert ikke det, du er mest vild med at bruge dine penge på og det kan blive en dyr fornøjelse, hvis man ikke sætter sig ind i hvordan man anvender patronerne.
Her får du vores guide til opbevaring og håndtering af din blækpatron.
Ved at opbevare blækket korrekt kan du sikre dig optimal udskriftskvalitet – og i nogle tilfælde endda forlænge levetiden for blækket. Når du køber blæk hos Pixojet – både originalt og kompatibelt sikrer du dig, at kvaliteten er Grade A og altid holder til garantiudløbet.
Vi anbefaler, at du først åbner forseglingen når det er tid for udskiftning af blækpatron i din printer. Hvis du åbner forseglingen inden, kan du risikere, at patronen udtørrer og derved ikke er mulig at anvende.
Opbevaring
Måske har du engang hørt, at printerblæk bør opbevares meget koldt og genre i for eksempel køleskab. Det er en myte – blækpatroner behøver ikke nedkøles for optimalt brug, men det er ikke tilrådeligt, at de udsættes for temperaturer over 35 grader eller under -15 grader. Opbevar dem mørkt og uden direkte sollys. Samtidig er det vigtigt at lade pakken med blækpatronen stå oprejst. Herved sikrer du, at blækket er fordelt optimalt i patronen.
Køb billige blækpatroner i bedste kvalitet
Opbevaring af åbnede blækpatroner
Når blækpatronen er blevet åbnet, bør du kun opbevare den installeret i printeren. Her er patronen beskyttet så vidt muligt mod udtørring. I printeren beskyttes patronen også mod støv og kontamination – altså forældelse og bakterier.
Det har også betydning for blækpatronen at du husker at slukke for din printer, når du ikke bruger den, for når du slukker, køres blækpatronen automatisk på plads og herved beskyttes den yderligere. Printeren gennemgår en ’shut-down’ proces, hvor patronerne ’cappes’, altså forsegles. Hvis du åbner for forseglingen og lader blækpatronen ligge uden at installere den i printeren, vil patronen således ikke have samme optimale beskyttelse og det kan gå væsentligt ud over kvaliteten.
Hvis du har en blækpatron, hvor forseglingen er brudt, og ikke har mulighed for at installere den i printeren, anbefaler vi, at du opbevarer blækpatronen i en plastikbeholder med lufttæt låg. Her er det vigtigt, at farvedysen ikke kommer i berøring med plastikbeholderen, for så kan du risikere en krydskontaminering.
Vi anbefaler ikke, at du opbevarer din blækpatron i en plasticpose eller sætter tape på dyserne, som du måske kan være oplyst om – dette er også en myte, som vi fraråder dig at følge.
Når du placerer blækpatronerne i plastikbeholderen, er det vigtigt, at blækpatroner med sort blæk placeres på hovedet, så dyserne vendes opad, mens blækpatroner med farver skal stå med dyserne nedad. Det er også meget vigtigt, at blækpatronerne opbevares mørk og tørt.
Brug printeren regelmæssigt
Vi anbefaler ligeledes, at du mindst en gang om måneden foretager en aftørring af din printer og laver udskrivning, for at sikre, at blækpatronen ikke tørrer ud. Når du har udskrevet på din printer, vil der i printhovedet være små partikler af blækrester. Over tid vil vandindholdet i blækket fordampe og du kan således risikere en indtørring af selve blækmaterialet. Derfor anbefaler vi at du printer jævnligt for at undgå indtørring – ugentligt er det optimale, men undgå, at der max vil gå en måned mellem udskrifter. Herved sikrer du at printhovedet holdes fugtigt, så printhovedets dyser ikke blokeres og dine udskrifter får bedste kvalitet.
Ved du med sikkerhed, at du ikke får printet i længere tid end en måned, anbefaler vi at du tager patronerne ud og opbevarer dem i en lufttæt beholder, som beskrevet tidligere. Sådan sinker du risikoen for blokering af printdyser og derved indtørringsprocessen.
LÆS OGSÅ: Fordele og ulemper ved kompatible blækpatroner
Genfylder du dine printerpatroner?
Der kan være en markant økonomisk gevinst ved at genfylde dine blækpatroner, hvis du printer meget. Vi anbefaler, at blækpatroner med integreret skrivehoved bør genfyldes indenfor en måned, fordi patroner kan have en tendens til lettere at få blokerede dyser i printhovedet på grund af indtørrede blækrester. Når du selv genfylder dine blækpatroner, bør du derfor få det gjort indenfor den første måned efter, at patronen er skrevet tom.
Læs mere om genopfyldning af blækpatroner
Vidste du…
... at printerens registrering af blæk kan være for sensitiv i forhold til det reelle blækindhold, der er tilbage i patronen? Din printer kan godt fejlagtigt fortælle dig at der ikke er mere blækindhold i din blækpatron, selvom du lige har installeret en helt ny patron. Hvis det sker, så tag patronen ud – ryst den let – ikke for hårdt og sæt den i printeren igen.
Det er vigtigt, at du holder øje med blækindholdet, hvis din printer er usikker med sin indikation af blækindhold – det kan du ofte også se i forbindelse med udskrivning, hvis kvaliteten foradrer sig eller forringes. Dette gælder især printere, hvor skrivehovedet sidder inde i printeren: man risikerer at beskadige skrivehovedet, hvis der ikke sprøjtes blæk igennem under printprocessen.
Tips til dig ifht. opbevaring af blækpatroner - Do's and dont's:
-
Blækpatronerne bør åbnes inden udløbsdatoen og bruges inden for seks måneder efter åbning.
-
Åbn ikke emballagen til en blækpatron, før den skal sættes i apparatet.
-
Rør ikke ved blækporten på blækpatronerne.
-
Blækpatroner må ikke udsættes for kraftige rystelser. Dette kan medføre, at de lækker blæk.
-
Skil ikke blækpatronerne ad.
-
Sluk ikke for strømmen, og tag ikke stikket ud af stikkontakten, når der isættes patroner.
-
Kontrollér altid, at blækpatronen indeholder den rigtige farve, inden den sættes i.
-
Fjern ikke en blækpatron, efter den er sat i, medmindre det er nødvendigt.
-
Fjern ikke en blækpatron under udskrivning. Dette vil stoppe udskrivningen.
-
Kontrollér, at højre frontlåge er lukket, når du har udskiftet blækpatronen.
-
Hold blækpatroner væk fra direkte sollys
-
Hold printerpatroner væk fra åben ild.
Uheldet er ude: Sådan gør du hvis….
Blæk er fyldt med kemi og kan være skadeligt for din krop, hvis blækpatronen ikke håndteres korrekt. Hvis der går hul på patronen eller den lækker kan der for eksempel ske følgende:
- Hvis du får blæk i øjnene, skal de øjeblikkeligt skylles med rigeligt vand. Kontakt en læge, hvis der opstår andre ubehag.
- Hvis man kommer til at sluge noget blæk, skal der fremprovokeres opkastning ved at drikke en stærk saltvandsopløsning. Søg øjeblikkeligt lægehjælp.
- Hvis der kommer blæk på huden, skal det berørte område vaskes grundigt med vand og sæbe.
Opbevar altid blæk og blækemballage utilgængeligt for børn.